Dag schone spelende jij,

Afgelopen maanden was ik in de ban van Psychodrama.

Of psychodrama was in de ban van mij. Het is maar hoe je het bekijkt.

Vrijdag (maart 2020) was de laatste sessie van de eerste module van de opleiding Psychodrama (Via Centrum voor Psychodrama en Psychotherapie) en zoals dat gaan met nieuwe kennis en ervaring…is mijn trechter nu serieus verstopt.

Tijd om te verwerken, te ontwarren en neer te schrijven dus. Want dat is hoe er beweging ontstaat in mijn trechter. Woorden die druppelend neerdalen. Tot ze een sopje vormen.

Een schoon soppend sapje.

Waarom ik psychodrama ben gaan volgen

Met Playful Situations onderzoek ik spelenderwijs hoe we op een andere manier met anderen en onszelf in dialoog kunnen gaan. Want soms hebben we aan woorden niet genoeg. En kan het lichaam en de actie hier beweging in krijgen. Althans daar ben ik van overtuigd. Rotsvast van overtuigd.

Want zoals je misschien weet ben ik facilitator.

En clown.

En verliefd op het magische circus.

En smoor op spelenderwijs leren uit ervaring.

En val ik in zwijm voor improvisatietheater.

En ik ben gulzig van aard.

Zowel bij de kaasplank als bij het leren.

Dus ik ben altijd op zoek naar meer. Meer stof en meer fundament om speelsheid, spontaneïteit en verbeelding binnen te brengen in onze gesprekken. Altijd met het doel om nieuwe dialogen en beweging te creëren binnen teams. En dus bouwde ik bruggen. Zocht en zoek ik verbindingen. En toen kwam ik na enkele Googlende avonturen uit bij psychodrama.

Maar wat is psychodrama?

Psychodrama is een groepspsychotherapie die gebeurtenissen en persoonlijke belevingen in het bijzijn van een groep in actie brengt. Waarbij je persoonlijke relaties en individuele werelden exploreert aan de hand van dramatechnieken.

En daar heb ik me dus afgelopen maanden in verdiept. Zwetend en struikelend over fenomenologische blikken en dialectische modellen. “Ligt het aan mij of ligt dit zwaar op de maag?” mompelde ik tegen mezelf…Na het fluoresceren van de 5oste tekst over het “ik en het mij”.

En dus dacht ik in psychodrama de volgende stap te vinden in het verbinden van al die delen als facilitator.

Als een blinkende gloed van AHA die zou komen neerdalen op mijn werk. Die heldere lijnen spint tussen de waterlijn en de clown. Tussen Fractalen en rollen. Tussen woorden en bewegingen. Tussen sociocratie en clown societies.

Maar tussen overtuiging en daad zit een wereld van verschil. En tussen inzicht en integratie een melkweg van een afstand.

En dus voed ik mijn faciliterende koffer.

En ondertussen is die koffer gevuld tot in de naden en de nok.

Tjokvol.

Van inzichten en verbindingen.

Je hoort mij al komen zeker

Want daar is mijn allergrootste en allerliefste valkuil plots: de trechter vullen tot hij geen pap meer kan zeggen & de psycho van de drama niet meer te onderscheiden is.

En dan weet ik dat het tijd is voor integratie. Voor experiment. En voor spel.

Ahja…Voor Playful Situations he.

Dus smijt ik mijn steen in het water. Plant ik deze woorden in het wereldwijde web.

En misschien pik jij hem wel op?

Wil jij graag experimenteren met dramatechnieken om beweging te krijgen in jouw team of leergroep? Heb jij zin om op een speelse manier te experimenteren met je vraagstuk? Te ontwarren wat geknoopt is?

Schrijf me hier: tessa@playfulsituations.be

Of spreek me hier: www.playfulsituations.be

Eh voila.

De steen is geworpen.

Ik wil hier graag meer over weten