Spel als katalysator voor innovatie in je organisatie.

De deelnemers trippelen nerveus rond hun as. Wiegend van links naar rechts en een ongemakkelijke kramp is zichtbaar in sommige kaken. We staan in een cirkel en hebben net ‘samourai’ gespeeld.

“Wie van jullie heeft zich volledig gegeven? Zonder aarzeling? Zonder oordeel? Met al de energie die je voorhanden hebt, zonder iets achter te houden?” vraag ik hen. Er komt eerst wat gemompel. Na enkele uitwisselingen in de groep, beslissen ze om het opnieuw te doen. Maar nu zonder enige scrupule, vol van plezier en tjokvol bizariteit. No holding back this time.

En zo geschiedde: deelnemers slaan de heerlijkste kreten uit, gooien met volste overtuiging denkbeeldige zwaarden in het rond. De sjoepap mag er af. En na afloop een ontspannen grijns op hun gezicht.

Het belang van spelen

“The opposite of play is not work, it’s depression”, zei Stuart Brown. Stuart Brown is zowat the Godfather van spelen en zijn boek ‘Play’ is misschien wel de inspirationele Bijbel voor creatieve methodologiegoochelaars als mezelf. 

Spelen is essentieel voor de mens. Meer nog, het is wetenschappelijk bewezen dat spel van cruciaal belang is in drie grote domeinen voor zowat elk dier (want ja, lieve lezer, wij mensen zijn eigenlijk ook gewoon dieren) op onze planeet: overleven, hersenontwikkeling en empathie.

Spelen voor volwassenen?

Maar wat is spel?

Spelen maakt dat je volledig besef van tijd en ruimte verliest en het doen is belangrijker dan de uitkomst. Als kind is spelen ons goed leven. Als volwassene verliezen we dat ergens onderweg tussen alle verantwoordelijkheden. Hoe lang is het geleden dat jij je volledig hebt verloren in iets? Dat je geen besef van tijd en ruimte meer had? En gewoon for the fun of it? Wanneer heb je dit gevoel nog eens ervaren?

Het is misschien minder lang geleden dan je denkt, of net veel te lang geleden. 

Wanneer we spreken over spelen voor volwassenen zien we vaak in eerste instantie de wenkbrauwen van onze gesprekspartner bedenkelijk omhoog gaan. Toch biedt spel ook voor volwassenen legio voordelen. Volgens onderzoek kan spelen stress verlichten, creativiteit stimuleren, de hersenfunctie verbeteren en onze relaties met andere mensen verbeteren door het vertrouwen bij anderen te bevorderen. En laat dat nu net allemaal ook ontzettend waardevolle capaciteiten zijn voor een team of een organisatie.

Spel als katalysator voor innovatie

Voor je gaat investeren in een pinpongtafel voor de cafetaria of een kleurboekenhoek op kantoor, moet je weten dat dàt alleen niet genoeg is. Natuurlijk is het heerlijk, want het betekent dat je investeert in een speelse werkomgeving. En een trigger hier en daar doet wonderen. Maar laat het daar niet stoppen. 

Een organisatiecultuur die speelsheid toelaat, is een organisatie waar zonder schuldgevoel door het raam getuurd mag worden. Waar een wandeling in het park geen 1-to-1 als excuus hoeft te hebben. Waar men niet verwacht dat productiviteit een lineaire constante is. En waar onderzoekend wordt gevraagd naar al wat verrast en ongekend is. 

Spelen gaat niet per sé over het spel op zich maar wel over de energie die daarbij vrijkomt. Het is die speelse energie die maakt dat je ineens wél het antwoord ziet op een vraagstuk waar je misschien al weken je hoofd over breekt. Spelen stimuleert je creativiteit. Met spel creëer je een planeet waar alles mogelijk is.

 Kan jouw team of organisatie een speelse creativiteitsboost gebruiken? Zit je vast in een organisatievraagstuk of draait je project vierkant? Ervaar zelf wat spel kan betekenen! 

Boek een intakecall